Перейти до вмісту
kaf_hb@tntu.edu.ua
(0352) 52-91-39
Тернопіль, ТНТУ імені Івана Пулюя

Кафедра

харчової біотехнології і хімії

  • Головна
  • Кафедра
    • Історія кафедри
    • Концепція розвитку кафедри
    • Колектив кафедри
      • Кухтин Микола Дмитрович
      • Юкало Володимир Глібович
      • Крупа Ольга Миколаївна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Карпик Галина Вікторівна
      • Сторож Людмила Анатоліївна
      • Вічко Олена Іванівна
      • Назарко Ірина Степанівна
      • Лялик Анастасія Тарасівна
      • Кравченюк Христина Юріївна
      • Далєвська Діана Ярославівна
      • Криськова Лариса Петрівна
      • Городний Андрій Миронович
      • Башняк Людмила Павлівна
      • Вербіцька Вікторія Сергіївна
      • Чорна Наталія Олегівна
    • Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу
      • 3D-екскурсія ТНТУ
      • Лабораторії кафедри
      • Лабораторії кафедри обладнання харчових технологій
      • Університетський центр SolidWorks
      • НСОЦ “Політехнік”
    • Експертна рада роботодавців кафедри
      • Склад експертної ради
      • Накази ТНТУ на затвердження складу рад різних років
    • Відомі випускники кафедри
      • Голованчук (Рідкодуб) Галина Ігорівна
      • Кристинич Ірина Анатоліївна
      • Шинкарук Оксана Юріївна
      • Барська Наталія Михайлівна
      • Гусак Ольга Володимирівна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Пуцентела Ольга Мирославівна
      • Танасевич Євген Олегович
      • Арутюнян Давід
      • Вовчко Олег Мирославович
      • Давида Василина Олегівна
      • Матуняк Соломія Степанівна
      • Рейтерович Ірина Олегівна
      • Гульовський Володимир Орестович
      • Величко Арсен Володимирович
      • Кирнична Уляна Іванівна
      • Чубик Віра Іванівна
      • Кравець Тетяна Ігорівна
      • Свистун Оксана Степанівна
    • Партнери кафедри
    • Міжнародні зв’язки
      • Міжнародна співпраця
      • Участь у міжнародних проектах
        • Михайлюк Софія Еразмус+
        • Груб”як Лілія Еразмус+
        • Паскевич Вікторія  Еразмус+
        • «Step by step» або шлях до мрії
      • Стажування за кордоном
        • Науковець ТНТУ ім.І.Пулюя пройшов стажування в лабораторії ядерної хімії в м. Страсбург
        • Аспірантка кафедри харчової біотехнології і хімії стажуватиметься у Словацькому технічному університеті
        • Доцент кафедри ХБ проходить стажування в Гамбурзі, Німеччина
  • Бакалавру
    • Освітньо-професійна програма бакалавра
    • Навчальні плани бакалавра
      • Навчальні плани 2024
      • Навчальні плани 2023
      • Навчальні плани 2022
      • Навчальні плани 2019
    • Графік освітнього процесу бакалавра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Практична підготовка бакалавра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи бакалавра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи бакалавра
  • Магістру
    • Освітньо-професійна програма магістра
    • Навчальні плани магістра
    • Графік освітнього процесу магістра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми магістра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми магістра
    • Практична підготовка магістра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи магістра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи магістра
  • Організаційне забезпечення освітнього процесу
    • Академічна доброчесність
    • Положення ТНТУ
    • Програмне забезпечення для освітнього процесу
    • Електронне навчання в ТНТУ
    • Наукова бібліотека
    • Електронний репозитарій
  • Наука
    • Наукова робота кафедри
    • Студентський науковий гурток
      • Діяльність наукового гуртка
    • Науково-дослідна лабораторія
    • Наукова-дослідна школа
    • Конкурси, олімпіади
      • ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт
      • Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології»
      • Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади
    • Аспірантура
    • Конференції
      • Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»
        • Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ (2015)
        • IV Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2017)
        • V Міжнародна науково–технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2019)
        • VІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості” (2022)ті»
        • VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2023)
      • Матеріали міжнародних науково-технічних конференцій «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти»
        • I Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2021)
        • II Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2023)
  • Новини
    • Гостьові лекції
      • Гостьова лекція на тему “Впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості”
      • Гостьова лекція на тему: “Система менеджменту безпечності харчових продуктів”
      • Гостьова лекція на тему: “Технологічний процес виробництва борошна”
      • Гостьова лекція на тему: “Основні технологічні операції виробництва цукру”
      • Гостьова лекція на тему “Особливості виробництва крафтових сирів”
    • ОПП та стейкхолдери
      • зустріч із стейкхолдерами ТОВ «М’ясокомбінат Тернопільський»
      • Група забезпечення освітньої програми «Харчові технології» з студентами
      • Зустріч гаранта освітньо-професійної програми з здобувачами вищої освіти ступеня бакалавр
      • Обговорення проєкту освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня
      • Робота над освітньо-професійною програмою другого (магістерського) рівня
      • Обмін досвідом зі стейкхолдерами
      • Розширене засідання кафедри
    • Співпраця
      • Нові знання у виробничих умовах Тернопільського молокозаводу
      • Відвідини Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
      • Співпраця з навчально-практичним центром ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу та торгівлі»
      • Заняття в лабораторії Тернопільського комбінату хлібопродуктів
    • Наші студенти
      • «Круглий стіл» зі студентським активом
      • Зустріч студентів з психологом
    • Екскурсії
      • Здобувачі спеціальності 181 відвідали ТОВ «МʼЯСОКОМБІНАТ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ»
      • Студенти відвідали ТОВ «Микулинецький Бровар» та ПП «Агроспецгосп»
      • Практичний досвід важливий у навчальному процесі
      • Побували на ПрАТ “Тернопільський молокозавод”
      • Студенти 1 та 2 курсу побували у двох сучасних лабораторіях м. Тернополя
      • Набуваємо практичного досвіду
    • З нами цікаво навчатись
      • Технологія сирів різних видів
      • Український обрядовий хлібобулочний виріб
      • Смачні ковбаски
      • Ковбаса домашня та хлібець м’ясний….до Різдва готові
  • Абітурієнту
    • Запрошуємо на навчання
    • Інформаційний сайт абітурієнта
    • Підготовче відділення
    • Правила прийому
    • Калькулятор балів ЗНО (НМТ)
    • Вартість навчання
  • Різне
    • “Скринька довіри” і протидія зловживанням
    • Скринька довіри кафедри
    • Психологічна допомога та підтримка
    • Порядок супроводу осіб з інвалідністю
    • Оплата за послуги
    • Управління освіти і науки Тернопільської ОДА
    • Урядова “гаряча лінія”
    • Часті запитання
  • Контакти
  • Архів
    • Раніше працювали
      • Лісовська Тетяна Олегівна
      • Копчак Наталія Григорівна
      • Кушнірук Наталія Василівна
      • Шпилик Олександра Богданівна
      • Джур Ярослава Богданівна
      • Сельський Володимир Романович
      • Покотило Олег Степанович
    • Наші бакалаври
    • Наші магістри
  • Зв'язатися з нами

Кафедра

харчової біотехнології і хімії

  • Головна
  • Кафедра
    • Історія кафедри
    • Концепція розвитку кафедри
    • Колектив кафедри
      • Кухтин Микола Дмитрович
      • Юкало Володимир Глібович
      • Крупа Ольга Миколаївна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Карпик Галина Вікторівна
      • Сторож Людмила Анатоліївна
      • Вічко Олена Іванівна
      • Назарко Ірина Степанівна
      • Лялик Анастасія Тарасівна
      • Кравченюк Христина Юріївна
      • Далєвська Діана Ярославівна
      • Криськова Лариса Петрівна
      • Городний Андрій Миронович
      • Башняк Людмила Павлівна
      • Вербіцька Вікторія Сергіївна
      • Чорна Наталія Олегівна
    • Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу
      • 3D-екскурсія ТНТУ
      • Лабораторії кафедри
      • Лабораторії кафедри обладнання харчових технологій
      • Університетський центр SolidWorks
      • НСОЦ “Політехнік”
    • Експертна рада роботодавців кафедри
      • Склад експертної ради
      • Накази ТНТУ на затвердження складу рад різних років
    • Відомі випускники кафедри
      • Голованчук (Рідкодуб) Галина Ігорівна
      • Кристинич Ірина Анатоліївна
      • Шинкарук Оксана Юріївна
      • Барська Наталія Михайлівна
      • Гусак Ольга Володимирівна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Пуцентела Ольга Мирославівна
      • Танасевич Євген Олегович
      • Арутюнян Давід
      • Вовчко Олег Мирославович
      • Давида Василина Олегівна
      • Матуняк Соломія Степанівна
      • Рейтерович Ірина Олегівна
      • Гульовський Володимир Орестович
      • Величко Арсен Володимирович
      • Кирнична Уляна Іванівна
      • Чубик Віра Іванівна
      • Кравець Тетяна Ігорівна
      • Свистун Оксана Степанівна
    • Партнери кафедри
    • Міжнародні зв’язки
      • Міжнародна співпраця
      • Участь у міжнародних проектах
        • Михайлюк Софія Еразмус+
        • Груб”як Лілія Еразмус+
        • Паскевич Вікторія  Еразмус+
        • «Step by step» або шлях до мрії
      • Стажування за кордоном
        • Науковець ТНТУ ім.І.Пулюя пройшов стажування в лабораторії ядерної хімії в м. Страсбург
        • Аспірантка кафедри харчової біотехнології і хімії стажуватиметься у Словацькому технічному університеті
        • Доцент кафедри ХБ проходить стажування в Гамбурзі, Німеччина
  • Бакалавру
    • Освітньо-професійна програма бакалавра
    • Навчальні плани бакалавра
      • Навчальні плани 2024
      • Навчальні плани 2023
      • Навчальні плани 2022
      • Навчальні плани 2019
    • Графік освітнього процесу бакалавра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Практична підготовка бакалавра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи бакалавра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи бакалавра
  • Магістру
    • Освітньо-професійна програма магістра
    • Навчальні плани магістра
    • Графік освітнього процесу магістра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми магістра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми магістра
    • Практична підготовка магістра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи магістра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи магістра
  • Організаційне забезпечення освітнього процесу
    • Академічна доброчесність
    • Положення ТНТУ
    • Програмне забезпечення для освітнього процесу
    • Електронне навчання в ТНТУ
    • Наукова бібліотека
    • Електронний репозитарій
  • Наука
    • Наукова робота кафедри
    • Студентський науковий гурток
      • Діяльність наукового гуртка
    • Науково-дослідна лабораторія
    • Наукова-дослідна школа
    • Конкурси, олімпіади
      • ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт
      • Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології»
      • Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади
    • Аспірантура
    • Конференції
      • Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»
        • Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ (2015)
        • IV Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2017)
        • V Міжнародна науково–технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2019)
        • VІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості” (2022)ті»
        • VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2023)
      • Матеріали міжнародних науково-технічних конференцій «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти»
        • I Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2021)
        • II Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2023)
  • Новини
    • Гостьові лекції
      • Гостьова лекція на тему “Впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості”
      • Гостьова лекція на тему: “Система менеджменту безпечності харчових продуктів”
      • Гостьова лекція на тему: “Технологічний процес виробництва борошна”
      • Гостьова лекція на тему: “Основні технологічні операції виробництва цукру”
      • Гостьова лекція на тему “Особливості виробництва крафтових сирів”
    • ОПП та стейкхолдери
      • зустріч із стейкхолдерами ТОВ «М’ясокомбінат Тернопільський»
      • Група забезпечення освітньої програми «Харчові технології» з студентами
      • Зустріч гаранта освітньо-професійної програми з здобувачами вищої освіти ступеня бакалавр
      • Обговорення проєкту освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня
      • Робота над освітньо-професійною програмою другого (магістерського) рівня
      • Обмін досвідом зі стейкхолдерами
      • Розширене засідання кафедри
    • Співпраця
      • Нові знання у виробничих умовах Тернопільського молокозаводу
      • Відвідини Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
      • Співпраця з навчально-практичним центром ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу та торгівлі»
      • Заняття в лабораторії Тернопільського комбінату хлібопродуктів
    • Наші студенти
      • «Круглий стіл» зі студентським активом
      • Зустріч студентів з психологом
    • Екскурсії
      • Здобувачі спеціальності 181 відвідали ТОВ «МʼЯСОКОМБІНАТ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ»
      • Студенти відвідали ТОВ «Микулинецький Бровар» та ПП «Агроспецгосп»
      • Практичний досвід важливий у навчальному процесі
      • Побували на ПрАТ “Тернопільський молокозавод”
      • Студенти 1 та 2 курсу побували у двох сучасних лабораторіях м. Тернополя
      • Набуваємо практичного досвіду
    • З нами цікаво навчатись
      • Технологія сирів різних видів
      • Український обрядовий хлібобулочний виріб
      • Смачні ковбаски
      • Ковбаса домашня та хлібець м’ясний….до Різдва готові
  • Абітурієнту
    • Запрошуємо на навчання
    • Інформаційний сайт абітурієнта
    • Підготовче відділення
    • Правила прийому
    • Калькулятор балів ЗНО (НМТ)
    • Вартість навчання
  • Різне
    • “Скринька довіри” і протидія зловживанням
    • Скринька довіри кафедри
    • Психологічна допомога та підтримка
    • Порядок супроводу осіб з інвалідністю
    • Оплата за послуги
    • Управління освіти і науки Тернопільської ОДА
    • Урядова “гаряча лінія”
    • Часті запитання
  • Контакти
  • Архів
    • Раніше працювали
      • Лісовська Тетяна Олегівна
      • Копчак Наталія Григорівна
      • Кушнірук Наталія Василівна
      • Шпилик Олександра Богданівна
      • Джур Ярослава Богданівна
      • Сельський Володимир Романович
      • Покотило Олег Степанович
    • Наші бакалаври
    • Наші магістри

Транс-жири – подвійна неприємність для здоров’я

  1. Домашня
  2.  :: Абітурієнту ::  :: Цікаві статті :: 
  3. Транс-жири – подвійна неприємність для здоров’я

“Їжа, яку організм не перетравлює, з’їдає того, хто її з’їв”, – Абу-ль-Фарадж сирійський церковний діяч, письменник і вчений-енциклопедист.

Транс-жири підвищують кількість “поганого” холестерину і зменшують – “хорошого”. Транс-жири змінюють структуру клітин і є джерелом серйозних захворювань.

Що таке транс-жири?

Транс-жири з’являються при додавання атома водню до рослинного масла за допомогою процесу, званого гідрогенізацією. Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються.

При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і “легкі масла”.

Транс-жири у вашій їжі

Але навіть якщо ви ніколи не купуєте маргарин і “легкі” масла, і впевнені, що застраховані від транс-жирів, на жаль, це не так. Гідрогенізовані жири містяться в багатьох інших продуктах, і можна сміливо стверджувати – вони всюди.

Готові хлібобулочні вироби, такі, як крекери, печива і торти, смажені страви, такі як пончики та картопля-фрі містять транс-жири. Ними рясніють майже всі напівфабрикати – охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети, а також фасовані, готові до вживання продукти – чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез.

Так, наприклад, у невеликій упаковці чіпсів 25% всіх жирів є транс-жирами (в ідеалі їх відсоток не повинен перевищувати 1). Ви тільки уявіть собі, що в одній пачці чіпсів до 50% всіх жирів можуть бути транс-жирами!

Стандартна порція картоплі-фрі, приготована на рослинному маслі, містить до 8.2 г транс-жирів. Сильно засмажена риба містить – до 8.0 г. Тому домашня випічка, без використання маргаринів, домашнє повноцінне харчування, в цій ситуації, набуває великої цінності для збереження здоров’я.

Читання етикетки

Як дізнатися, чи містяться транс-жири в продукті? Зверніть увагу на слова “гідрогенізоване” рослинне масло або “натуральне масло з додаванням рослинних олій”. Це ще один термін назви транс-жирів.

Незначні кількості транс-жирів зустрічаються в природі в деяких м’ясних та молочних продуктах, але транс-жири в оброблених харчових продуктах, найбільш шкідливі і небезпечні для здоров’я.

Транс-жири і холестерин

Лікарі турбуються про присутність транс-жирів черех їх шкідливий вплив на рівень холестерину – збільшується кількість “шкідливого” (ЛПНЩ) і знижується – “корисного” холестерину в крові (ЛПВЩ). Щоб розібратися в тому, що таке “добрий”, а що – “поганий” холестерин, потрібно знати, що існує два різновиди холестерину.

Холестерин – це жироподібна речовина, не розчинна у крові (яка має водну основу). Для того щоб переміщатися по крові, холестерину потрібен “візник”, яким є білкові молекули. З’єднуючись, вони утворюють ліпопротеїни.

Під “поганим” холестерином маємо на увазі молекули ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Коли кажуть “хороший” холестерин, то мають на увазі ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ).

Поділ на “погані” і “хороші” пов’язаний з тим, що ці дві групи ліпопротеїнів виконують протилежні функції в організмі.

ЛПНЩ сприяє відкладенню холестерину на стінках судин, збільшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. ЛПВЩ, навпаки, видаляють надлишковий, невикористаний, холестерин з органів і тканин і доставляють його назад в печінку, де він переробляється в жовчні кислоти і потім виводиться з організму. Таким чином, ліпопротеїни високої щільності захищають судини від атеросклерозу.

При дефіциті білка або при надлишку жирів у крові збільшується кількість ЛПНЩ. Це пояснює різкий ріст захворюваності атеросклерозом, наприклад, в економічно розвинених країнах, де переїдання жирів спостерігається повсюдно.

Небезпека транс-жирів

У природі нормальна просторова структура ненасичених жирних кислот відповідає в так званій “цис-формі”, тобто коли всі атоми водню при подвійний зв’язку розташовані по один бік від вуглецевого ланцюга.

У процесі гідрогенізації відбувається поломка молекули, і вона перетворюється на “транс-форму”, при якій атоми водню йдуть по різні сторони від вуглецевого скелета.

Порушення просторової конфігурації жирної кислоти, перехід її в “транс-форму” – неприродний процес. Новоутворена молекула веде себе в організмі непередбачувано.

При потраплянні у кров, молекули транс-жирів вбудовуються в оболонки клітин – мембрани, витісняючи з них необхідні для організму омега-6 і найбільш цінні омега-3 жири.

При цьому повністю змінюється вся структура клітинної мембрани: вона стає жорсткою і клітина втрачає здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виділяти через мембрану продукти життєдіяльності, в тому числі, токсини.

Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, який, у свою чергу, призводить до цілого ряду захворювань: серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічних захворювань, хвороб печінки, нервової системи та ін.

Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих жирів, тобто рослинних жирів, переведених у твердий стан, веде до розвитку атеросклерозу судин. Штучно створені транс-жири в багато разів шкідливіші і небезпечніше, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, жир м’яса та ін.)

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Транс-жири ведуть до виникнення ішемічної хвороби серця, до інфарктів та інсультів. Порушується серцевий ритм і збільшується в’язкість крові.

При вживанні гідрогенізованих жирів різко зростає ризик раптової смерті від зупинки серця.

Транс-жири ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, зокрема клітин головного мозку і нервових клітин. Вбудовуючись в нервові клітини головного мозку, вони витісняють з мембран вкрай важливі омега-3 жирні кислоти. Мембрани нервових клітин стають жорсткими, інертними, не можуть адекватно сприймати сигнали.

Відповідно, гідрогенізовані жири гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на здоров’ї дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком старечого недоумства, низьким інтелектом у дітей.

Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, у них порушується обмін речовин. Надалі це призводить до серйозних дегенеративних захворювань нервової системи.

У жінок, що захоплюються споживанням транс-жирів, рак грудей зустрічається на 40% частіше, а аналіз взятої у них жирової тканини показує наявність в ній гідрогенізованих жирів.

У чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати. Також відзначається зниження рівня тестостерону та погіршення якості сперми, зокрема утворення аномальних сперматозоїдів.

Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим, провокуючи розвиток діабету II типу.

Як уникнути транс-жирів?

Численні дослідження світових клінік підтвердили, що вживання транс-жирів призводить до серйозних наслідків для організму. У таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія транс-жири вже заборонені.

При виборі продуктів у супермаркеті завжди потрібно пам’ятати про те, що транс-жири виключно шкодять нашому організму, тому їх необхідно уникати.

Особливо це стосується дитячого і підліткового харчування, коли організм росте і формується. Тому читання етикеток про склад продукту має стати життєвою нормою. Все дуже просто – якщо ми будемо регулярно вживати транс-жири, рано чи пізно організм дасть збій.

Як вивести транс-жири з організму?

Завдяки здатності клітин оновлюватися транс-жири можуть виводитися з організму.

Якщо ви виключите зі свого раціону продукти харчування, в яких містяться гідрогенізовані жири, а замість них збільшите споживання есенціальних омега-3 жирних кислот, тобто тих, які не синтезуються організмом, а можуть надходити тільки ззовні.

Це олії, в яких вміст омега-3 жирних кислот наступний: лляна (58%), гарбузова (1-15%), волоського горіха (40%).

Якщо ж ви звикли вживати соняшникову й оливкову олію, їх слід змішувати з оліями, що містять омега-3 жирні кислоти.

Крім олій, ці кислоти містяться в морській рибі, наприклад, оселедці, скумбрії, лососі, тунці блакитному, ікрі.

Споживаючи їжу, що містить ці масла (не менше 1 чайної ложки на день), ви зможете досягти того, що мембрани всіх клітин будуть мати правильну структуру, що не забариться позитивно позначитися на роботі всього організму.

Бережіть своє здоров’я!

Фото з natural-mors.ru, Flickr, hnb.com.ua

Напишіть нам

kaf_hb@tntu.edu.ua

Виникли запитання?

Зв'яжіться з нами

Телефонуйте нам
Години роботи

Пн-Пт: 10-17 год

Швидка контактна інформація

Lorem ipsum dolor sit amet, the administration of justice, I may hear, finally, be expanded on, say, a certain pro cu neglegentur. Mazim.Unusual or something.

46000, вул. Руська, 56 / вул. Старий Поділ, 2, м.Тернопіль
https://hb.tntu.edu.ua
+(380 .........
Categories
  • Без категорії
Archives
  • Березень 2025
  • Грудень 2024
  • Грудень 2023
  • Жовтень 2022
Search
Copyright © 2025. Створено Themes Daddy. На платформі WordPress.