КУХТИН МИКОЛА ДМИТРОВИЧ

Посада: 
Завідувач кафедри
Науковий ступінь: 
Доктор ветеринарних наук
Звання:
Професор
Робочий e-mail: kuhtyn_m@tstu.edu.ua

Посилання на особисту сторінку на сайті бібліотеки ТНТУ:

Кухтин Микола Дмитрович


Посилання на Google Scholar:
https://scholar.google.com/citations?user=b09HOskAAAAJ&hl=uk
Посилання на Scopus:
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57192082985
Посилання на ORCID:
https://orcid.org/0000-0002-0195-0767
Посилання на Web of Science:
https://www.webofscience.com/wos/author/record/X-8707-2019

ОСВІТА
– Доктор ветеринарних наук (Рік присвоєння: 2012; Диплом ДД 000800)
Тема дисертаційного дослідження: Теоретичне обґрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного;. Науковий керівник: д.вет.н., професор Касянчук Вікторія Вікторівна, Сумський державний університет.
– Кандидат ветеринарних наук (Рік присвоєння: 2005; Диплом ДК 028649) Спеціальність: 16.00.09 ветеринарно-санітарна експертиза
Тема дисертаційного дослідження: Ветеринарно-санітарна експертиза молока коров’ячого за вмістом золотистого стафілококу;. Науковий
керівник: д.вет.н., професор Касянчук Вікторія Вікторівна, Сумський державний університет
– Спеціаліст (спеціальність «Ветеринарна медицина»), лікар ветеринарної медицини Подільська державна аграрно-технічна академія (2001)
– Магістр (спеціальність  181 “Харчові технології”), Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького.

ВЧЕНІ ЗВАННЯ
– Професор кафедри харчової біотехнології і хімії, рік присвоєння: 2018 (Атестат АП 000281)
– Старший науковий співробітник (спеціальність: ветеринарно-санітарна експертиза), Рік присвоєння: 2007 (Атестат АС 006357)

ДОСВІД РОБОТИ
– Завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024 ‒ по даний час
– Професор кафедри харчової біотехнології і хімії, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2012 ‒ 2023 рр.
– Провідний науковий співробітник, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН, 2012 р.
– Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи продуктів тваринництва, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН, 2007 – 2011 рр.
– Старший науковий співробітник, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН, 2005 ‒ 2007 рр.
– Науковий співробітник, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН, 2002 ‒ 2004 рр.
– Молодший науковий співробітник, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини НААН, 2001 ‒ 2002 рр.

ПРОФЕСІЙНІ ЗДОБУТКИ
– Заступник завідувача кафедри харчової біотехнології і хімії, 2019 ‒ 2023рр.
– Член вченої ради Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, з 2023 ‒ по даний час.
– Член вченої ради факультету інженерії машин, споруд та технологій Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, ‒
по даний час.
– Член науково-методичної ради Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, з 2019 р ‒ по даний час.
– Член науково-технічної ради Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, 2019 ‒ 2022 рр.
– Експерт наукової ради МОН з оцінювання науково-дослідних робіт, що фінансуються з державного бюджету за фаховим напрямом Секція 22
«Аграрні науки та ветеринарія», з 2017 ‒ по даний час.
– Член експертної групи МОН з оцінювання ефективності діяльності закладів вищої освіти в частині провадження наукової (науково- технічної) діяльності, з 2019 ‒ по даний час.
– Експерт Національного фонду досліджень України (НФДУ) з наукової і науково-технічної експертизи проєктів з виконання наукових досліджень і розробок за конкурсом «Наука для безпеки людини та суспільства», 2020 ‒ по даний час.
– Експерт наукової ради МОН з оцінювання конкурсу проектів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених. Секція: Технічне і технологічне оновлення та розвиток агропромислового комплексу; органічне виробництво і продовольча
безпека, 2017-2020 рр.
– Експерт робіт, які пропонувалася на здобуття Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій, з 2020 ‒ по даний час.

СТАЖУВАННЯ І ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
-Стажування (108 год)
У науково-дослідній лабораторії SLW Biolab у місті Оштруда Польща з 7.08.2017 по 27.09.2017 року на тему: «Мікробіологічний, хімічний і
технологічний контроль харчової продукції».
– Стажування (6 кредитів)
ПрАТ «Тернопільський молокозавод» з 1.03.2018 р. по 31.03.2018 року.
– Стажування (6 кредитів)
ПрАТ «Тернопільський молокозавод» з 02.05.2022 р. по 30.06.2022 року.

НАУКОВА РОБОТА
Наукова школа
– Під керівництвом професора Кухтина М.Д. сформована наукова школа «Удосконалення мікробіологічних критеріїв оцінки безпечності
сировини й харчової продукції та розробка засобів і способів деградації мікробних біоплівок з біогенних й абіогенних поверхонь», яка внесена до
реєстру НШ університету, наказ №4/7-653 від 21.06.2023. У склад, якої входять три доктори наук та шість кандидатів наук.
Основними напрямами досліджень наукової школи є:
1) вивчення еколого-теоретичних, біологічних, фізико-хімічних основ утворення мікробних біоплівок на біогенних і абіогенних поверхнях в
технології виробництва безпечного молока та розробка способів профілактики і боротьби з ними;
2) вивчення особливостей розвитку мікрофлори за холодильного зберігання продуктів тваринного походження та удосконалення способів
їх гігієнічного контролю;
3) вивчення молекулярно-генетичних властивостей збудників токсикоінфекцій і токсикозів (стафілококів, сальмонел, ешерихій та
кампілобактерій) для впровадження сучасних методів мікробіологічного і молекулярно-генетичного аналізу та нових нормативів безпечності для
основних груп харчових продуктів;
4) визначення механізмів передачі антибіотикорезистентності у мікроорганізмів у ланцюгу – тварина – харчові продукти – людина;
5) розробка нових засобів санітарної обробки технологічного обладнання молоко- і м’ясопереробних підприємств та методів
визначення їх ефективності;
6) вивчення і використання специфічних бактеріофагів для забезпечення мікробіологічної стійкості харчових продуктів, як альтернативи застосування консервуючих речовин;
7) обґрунтування та удосконалення нормативів безпечного вмісту нітратів у молоці сирому згідно Європейських вимог та розробка способів
денітрифікації молока з наднормативним вмістом нітратів для виробництва безпечних молочних продуктів;
8) обґрунтування і визначення мікробіологічного нормативу молока сировини за вмістом золотистого стафілококу, як показника його
безпечності та удосконалення методів його контролю відповідно до європейських вимог;
9) дослідження мікробіологічних аспектів під час функціонування установки замкнутого водопостачання за формування мікробіоценозу
біофільтра;
10) розробка інструктивно-нормативних законодавчих документів, технологій.
Наукові інтереси:
– Мікробіологія харчових продуктів, дезінфекція у харчовій промисловості, антибіотикорезистентність у мікроорганізмів, контроль якості і
безпечності харчових продуктів та сировини .
Публікації
Опубліковано більше 400 публікацій, з них близько 350 наукових (46 входять у науково-метричні бази Scopus та Web of Science) та 23
навчально-методичного характеру, у тому числі, 46 патентів на винахід і корисну модель, 8 наукових монографій, 2 навчальних посібників, 10 технічних умов України, 2 ДСТУ. Приймав участь у роботі значної кількості наукових конференцій.
 Винахідництво і раціоналізаторство:
– Є автором 46 патентів на винахід і корисну модель
Наукові теми і проєкти:
Був науковим керівником та виконавцем декількох науково-дослідних тематик, які фінансувалися з державного бюджету України.
– Завдання 32.2.01.1−05 Ф № ДР 0111U000461 “Вивчити механізми утворення мікробних біоплівок на біогенних і абіогенних поверхнях, їх вплив на якість та безпеку молока” 2011-2013 рр. НААН (Національна академія аграрних наук);
– Завдання 38.02.02.06 П № ДР 0116 U 000719 «Вивчити особливості формування мікрофлори в охолоджених молоко- та м’ясо- продуктах» 2016-2018 рр. НААН;
– Завдання 32.02.02.07. П. № ДР 0114 U 000293 “Удосконалити систему ветеринарно-санітарного контролю діяльності молочних кооперативів на селі”, 2014-2015 рр. НААН;
– Завдання 39.00.02.03 Ф. № ДР 0116 U 000731 «Вивчити молекулярно-генетичні властивості збудників токсикоінфекцій (сальмонел, ешерихій, кампілобактерій, тощо)» 2016-2020 рр. НААН;
– «Розробити засоби профілактики нітратного токсикозу корів для одержання безпечного молока», 2019-2020 рр. НААН;
– Завдання 39.00.01.12. П. № ДР 0119 U 000095 «Розроблення системи санітарно-гігієнічних заходів в індустріальних форелевих господарствах за замкнутого водопостачання» ДР 0119U100468, 2019-2021 рр., МОН
– Завдання 35.02.04.01 П № ДР 0121 U 108479 «Удосконалення системи санітарно-гігієнічної оцінки молока-сировини за вмістом золотистого стафілококу» 2021-2023 рр. НААН.
Госпдоговірні теми
Був науковим керівником госпдоговірних тем:
– «Вивчити вплив бактофугування та різних режимів пастеризаційної обробки молока сирого на його фізико-хімічний склад на ПрАТ
Тернопільському молокозаводі», 2013 р.
– «Проведення мікробіологічного контролю якості поживних середовищ на ПрАТ Тернопільський молокозавод», 2019 р.
– «Дослідження впливу мікробних біоплівок на ефективність санітарної обробки технологічного обладнання», 2023 р.
– «Консультації щодо планування мікробіологічної лабораторії та розроблення науково-технічної документації на розміщення приміщень лабораторій та обладнання на Фермерському господарстві «Гадз», 2023 р.
– «Визначення контамінації молочного обладнання та готової продукції бактеріофагами та перевірки наявності бактеріофагів на об’єктах виробничого цеху, зразках сировини і молочної продукції», 2024 р.
– «Визначення санітарної обробки молочного обладнання та перевірки ефективності дезінфікуючого засобу Puro Nech RO 300», 2024 р.
Членство в редакційних колегіях наукових видань:
– Член редакційної колегії наукового журналу віднесеного до категорії Б
«Медична та клінічна хімія» (Тернопільський національний медичний університет ім. І. Горбачевського).
– Член редакційної колегії наукового журналу віднесеного до категорії Б
«Український часопис ветеринарних наук» (Національний університет біоресурсів і природокористування).
Участь у роботі спеціалізованих вчених рад:
– Член спеціалізованої вченої ради Д 55.859.04 при Сумському національному аграрному університеті та Державному науково- контрольному інституті біотехнології і штамів мікроорганізмів, 2016 – 2019 рр.
– член спеціалізованої вченої ради Д 26.004.12 при Національному університеті біоресурсів і природокористування із захисту кандидатських та докторських дисертацій, з 2022 р ‒ по даний час.
 Наукове керівництво дисертаційними дослідженнями:
Був науковим консультантом трьох дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук
– Салата В.З. Теоретичне та експериментальне обґрунтування гігієнічних критеріїв оцінки безпечності яловичини за холодильного зберігання:
Дисертації на здобуття наукового ступеня доктора ветеринарних наук. Сумський національний аграрний університет і Державний науково-
контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, Суми, 2019.
– Гриневич Н.Є. Теоретико-експериментальне обґрунтування системи санітарно-гігієнічних заходів за замкнутого водопостачання в
індустріальних рибних господарствах України: Дисертації на здобуття наукового ступеня доктора ветеринарних наук. Сумський національний
аграрний університет і Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів, Суми, 2018.
– Горюк Ю.В. Теоретичне та експериментальне обґрунтування розробки і застосування бактеріофагового препарату активного до збудників маститу корів: Дисертації на здобуття наукового ступеня доктора ветеринарних наук. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, Львів, 2023.
Був науковим керівником шістьох дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук
– Малімон З.В. Наукове обґрунтування мікробіологічних критеріїв імпортованої замороженої риби та її оцінка за залишковими кількостями
антибактеріальних речовин: Дисертація на здобуття наукового ступеня  кандидата ветеринарних наук. Національний університет біоресурсів і
природокористування, Київ, 2019.
– Крушельницька Н.В. Вплив санітарної обробки доїльного устаткування на бактеріальні біоплівки при отриманні молока сирого: Дисертація на
здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук. Сумський національний аграрний університет, Суми, 2015.
– Горюк Ю. В. Ветеринарно-санітарний контроль за мікробіологічними критеріями молока і кисломолочних продуктів на агропродовольчих
ринках: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук. Сумський національний аграрний університет, Суми, 2017.
– Лайтер-Москалюк С. В. Санітарно-гігієнічне обґрунтування розробки кислотного мийно-дезінфікуючого засобу для доїльного устаткування та
молочного інвентаря: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук. Національний університет біоресурсів і
природокористування України, Київ, 2017.
– Демчишин О. В. Санітарно-гігієнічна оцінка використання підкислювача «Аквасан» при вирощуванні курчат бройлерів: Дисертація на здобуття
наукового ступеня кандидата ветеринарних наук. Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2020.
–  Кравченюк Х.Ю. Удосконалення процесу миття поверхонь технологічного обладнання молочної галузі: Дисертація на здобуття
наукового ступеня кандидата технічних наук. Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2020.
Опонування:
– Залучався до опонування дисертацій на здобуття доктора і кандидата наук, як офіційний опонент близько 30 разів (6 доктора наук та 24
кандидата та доктора фіолософії.
Наукова робота зі студентами та учнями
– Підготовив 2 учнів переможців III етапу всеукраїнського конкурсу- захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів малої академії наук
України (2018 р., 2022 р.).
– Підготовив двох студентів, які нагороджені дипломом третього ступеня за перемогу в другому турі Всеукраїнського конкурсу студентських
наукових робіт за спеціальністю 181 «Харчові технології» Болтик Христина (2023 р.); Кухтин Микола Вікторович (2024 р.).

СЕРТИФІКАТИ
– Сертифікат, який підтверджує знання польської мови (2017 рік)
– Значна кількість сертифікатів учасника міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій та семінарів.

УМІННЯ ТА НАВИЧКИ
– Мови:
українська – вільно
англійська – базовий рівень
– Комп’ютерні навички:
Компетентний користувач пакету Microsoft Office, інструментами соціальних мереж Facebook, Instagram тощо.

НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ
– Стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих вчених, 2007‒2008р.
– Гранд Президента України для обдарованої молоді, 2008 р.
– Подяка міського голови м. Тернополя за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у роботі, значні наукові досягнення, вагомий
внесок у формування, зміцнення і розвиток наукового потенціалу міста Тернополя та з нагоди професійного свята Дня працівників харчової
промисловості (2015 р.).
– Грамота від Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної ради за сумлінну творчу працю, високий
професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку і виховання висококваліфікованих кадрів та з нагоди Дня науки (2016 р.);
– Грамота від Тернопільської міської ради за багаторічну сумлінну працю, плідну науково-педагогічну діяльність, вагомий внесок у формування,
зміцнення і розвиток наукового потенціалу міста Тернополя та з нагоди Дня науки (2017 р.);
– Грамота від Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної ради за вагомі здобутки у науковій діяльності та
з нагоди 100-річчя Національної академії наук України (2018 р.);
– Диплом Хмельницької обласної ради, як переможця XIII-го обласного конкурсу науково-дослідних робіт в номінації «Прикладні НДР» (2018р.);
– Подяка міського голови м. Тернополя за високий професіоналізм у роботі, сумлінну працю, плідну наукову, педагогічну і практичну
діяльність та з нагоди V Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2019 р.);
– Грамота від Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної військової адміністрації за вагомі результати є
досягнення в Міжнародному конкурсі проєктів екологічного спрямування «GENIUS Olympiad» (Олімпіада геніїв) і Всеукраїнському конкурсі-
захисті науково-дослідницьких робіт та високий рівень професіоналізму під час підготовки юних науковців Тернопільщини (2022 р);
– Подяку від Міністра освіти і науки України за результативну роботу з учнівською молоддю та підготовку переможця III етапу всеукраїнського
конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів малої академії наук України (2022 р.).

ГРОМАДСЬКА РОБОТА
– Член громадської організації : Академія здоров’я нації;

НАВЧАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ
– Технічна мікробіологія (ID ЕНК 1831). Сертифікат ЕНК № 0231 (2018)
– Засади проведення наукових досліджень (ID ЕНК 6343)
– Науково-дослідна робота (ID ЕНК 2591)
– Мікробіологія молока і молочних продуктів (ID ЕНК 2590). Сертифікат ЕНК № 2022
– Мікробіологія харчових виробництв (ID ЕНК 6339)
– Мікробіологічні процеси в технологіях харчових продуктів (ID ЕНК 5866)

Бібліографічні посилання Google Scholar

Наукові публікації

Scopus Preview

ORCID

Web of Science