ЮКАЛО ВОЛОДИМИР ГЛІБОВИЧ

Посада:
Професор кафедри
Науковий ступінь:
Доктор біологічних наук
Вчене звання:
Професор
Робочий e-mail: yukalo2007@gmail.ua

Посилання на особисту сторінку на сайті бібліотеки ТНТУ:
https://library.tntu.edu.ua/personaliji/a/ju/jukalo-volodymyr-hlibovych/
Посилання на Google Scholar:
https://scholar.google.com.ua/citations?user=O9usux8AAAAJ&hl=uk
Посилання на Scopus:
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6506136079
Посилання на ORCID:
http://orcid.org/0000-0003-3553-6713
Посилання на Web of Science:
https://www.webofscience.com/wos/op/publications/summary

ОСВІТА
– Спеціаліст (спеціальність: "Біохімія", кваліфікація: "Біохімік. Викладач"). Львівський державний університет імені Івана
Франка (1979)
– Кандидат хімічних наук (спеціальність: 02.00.06 – хімія високомолекулярних сполук) Тема дисертаційного дослідження: "Вплив реніномукорину та деяких поверхнево-активних речовин на в’язкість казеїнових розчинів". Інститут елементорганічних сполук імені О.М. Нєсмєянова АН СРСР (1985)
– Доктор біологічних наук (спеціальність: 03.00.04 – біохімія) Тема дисертаційного дослідження: "Білки казеїнового комплексу
коров’ячого молока та продукти їx протеолізу за дії ферментів молочнокислих бактерій". Інститут біології тварин УААН (2007)

ПРОФЕСІЙНІ ЗДОБУТКИ
– Завідувач кафедри біохімії і мікробіології, Могилівський технологічний інститут (1986-1987)
– Отримав атестат доцента по кафедрі біохімії і мікробіології (1987)
– Відповідальний за розробку навчальної документації, створення матеріальної бази і плану розвитку випускової кафедри для підготовки
бакалаврів за напрямом "Харчова технологія та інженерія" і спеціалістів за спеціальністю "Технологія консервування" (пізніше перейменована на "Технологію зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"). 1994
– Завідувач відкритої випускової кафедри, для якої Володимир Глібович запропонував назву "Кафедра харчової біотехнології і хімії" (1995-2012).
У зазначений період займався створенням навчально-методичної документації, розвитком матеріальної бази кафедри, розширенням переліку спеціальностей і відкриттям аспірантури. Зокрема, за його безпосередньої участі були сплановані, відремонтовані та обладнані лабораторії біохімії, мікробіології, загальної технології харчових виробництв, технології консервування, технології сушіння, лабораторії хімії, автоклавна з діючими автоклавами, мікробіологічні бокси, складське приміщення, препараторські, наукова лабораторія, бібліотека кафедри, кабінет завідувача кафедри. У 1997 р. було проведено успішне ліцензування, а у 1998 р. – акредитацію нового напряму "Харчова технологія та інженерія" (вперше у Тернополі) та спеціальності "Технологія зберіганні, консервування та переробки плодів і овочів"
(вперше у західних областях України). У 2010 році було проведено ліцензування, а у 2011 році – акредитацію спеціальності "Технології
зберігання, консервування та переробки плодів і овочів" з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр". У 2009-2012 роках підготовлено необхідну документацію, навчально-методичне забезпечення і матеріальну базу для відкриття спеціальності "Технології зберігання, консервування та переробки молока" освітньо- кваліфікаційних рівнів "Спеціаліст" і "Магістр". В 2010 р. було відкрито на кафедрі аспірантуру за спеціальністю "Біотехнологія", в 2011 р. – за спеціальністю "Біохімія", а в 2015 р. вперше в західних областях України відкрита аспірантура за спеціальністю 181 "Харчові технології".
– Член експертної ради з харчової промисловості та сільського господарства при акредитаційній комісії МОН України (2003-2019)
– Декан факультету переробних і харчових виробництв (2007-2012)
– Отримав атестат професора кафедри харчової біотехнології і хімії (2007)
– Член секції Наукової  ради МОН України за фаховим напрямом "24. Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології", (2012-2021)
– Професор кафедри харчової біотехнології і хімії (з 2012  до тепер)
– Член науково-методичної комісії з харчових технологій та інженерії науково-методичної ради МОН України (2013-2014)
– Член галузевої конкурсної комісії другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю "Харчові технології" (з 2019 до тепер)

ДОСВІД РОБОТИ
– Старший лаборант
Херсонське відділення УкрНДІРГ (1979-1980)
– Молодший науковий співробітник госпдоговірної теми
Херсонський педагогічний інститут, Могилівський технологічний
інститут (1980-1982)
– Старший лаборант кафедри органічної і біологічної хімії
Могилівський технологічний інститут (1983-1983)
– Асистент кафедри технології харчових виробництв
Могилівський технологічний інститут (1984-1985)
– Доцент кафедри біохімії і мікробіології
Могилівський технологічний інститут (1985-1986)
– Завідувач кафедри біохімії і мікробіології
Могилівський технологічний інститут (1986-1987)
– Доцент кафедри технології і організації громадського харчування
Могилівський технологічний інститут (1987-1990)
– Завідувач кафедри хімії і біології
Могилівський педагогічний інститут імені О.О. Кулешова (1990-1991)
– Доцент кафедри біомедичних систем і апаратів
Тернопільський приладобудівний інститут (1991-1993)
– Доцент кафедри матеріалознавства
Тернопільський приладобудівний інститут (1993-1995)
– Завідувач кафедри харчової біотехнології і хімії
Тернопільський приладобудівний інститут, Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопільський національний
технічний університет імені Івана Пулюя (1995-2012)
– Декан факультету переробних і харчових виробництв
Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
(2007-2012)
– Професор кафедри харчової біотехнології і хімії
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (з
2012 до тепер)

СТАЖУВАННЯ І ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
У 1979-2010 роках проходив наукові та науково-педагогічні стажування в інституті молекулярної біології і генетики НАН України (лабораторія генної інженерії); інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України; Білоруському  державному університеті (м. Мінськ); інституті елементорганічних сполук імені О.М. Нєсмєянова АН СРСР; Українському науково-дослідному інституті м’ясо- молочної промисловості (м. Київ); московському інституті м’ясної і молочної промисловості; московському інституті харчової промисловості; Могилівському технологічному інституті (Білорусь); інституті біології тварин НААН України (м. Львів); інституті продовольчих ресурсів НААН України (м. Київ); Національному університеті харчових технологій (м. Київ).
В останні роки стажування відбувалися в основному на ПрАТ "Тернопільський молокозавод" (2012, 2017, 2022), а також у Вармінсько-
Мазурському університеті (Ольштин, Республіка Польща) – (2023).

НАУКОВА РОБОТА
Наукові інтереси:
Біохімія молока і молочних продуктів, біологічно активні сполуки
молока, аналіз та виділення білків і пептидів молока
Публікації:
Опубліковано понад 360 наукових та навчально-методичних праць, з них 3 монографії, 119 наукових статей у вітчизняних фахових і міжнародних
виданнях (у т.ч. 15 наукових статей у періодичних виданнях, які індексуються у наукометричних базах Scopus і Web of Science), понад 60 робіт навчально- методичного характеру (у т.ч. 5 навчальних посібників), понад 150 тез доповідей на наукових і науково-практичних конференціях.
Винахідництво і раціоналізаторство:
Є автором 25 патентів
 Членство в офіційних наукових товариствах:
– Голова обласного відділення Українського товариства клітинної біології
– Член Українського біохімічного товариства

Наукові теми і проєкти:
Керував виконанням наступних держбюджетних тем на замовлення МОН України:
– "Дослідження і оптимізація біохімічних та фізико-хімічних процесів у молочно-білкових системах", номер державної реєстрації 0196U012986 (1996-1999)
– "Дослідження процесів одержання білкових фракцій молока методами безмембранного осмосу та електроосмосу", номер державної реєстрації 0199U003999 (1999-2001)
– "Виділення біологічно активних пептидів з продуктів ферментативного розщеплення білків молока", номер державної реєстрації 0110U002267 (2010-2012)
– "Дослідження шляхів виділення біоактивних фосфопептидів", номер       державної реєстрації 0113U000250 (2013-2015)
– "Виділення та ідентифікація попередників біологічно активних пептидів з протеїнів молока", номер державної реєстрації 0117U002243 (2017-2019)
Був відповідальним виконавцем наступних госпдоговірних тем:
– "Дослідження впливу харчових ПАР на реологічні властивості казеїнових розчинів". Замовник: Північно-кавказький філіал Всесоюзного науково- дослідного інституту маслоробства і сироробства (м. Ставрополь) – (1980- 1981)
– "Дослідження складу деяких молочних сумішей". Замовник: Український науково-дослідний інститут м’ясо-молочної промисловості (м. Київ) – (1983)
Керував виконанням наступних госпдоговірних тем:
– "Вивчення впливу технологічних факторів на стан окремих білкових фракцій в концентраті нативного казеїну в процесі його виготовлення і зберігання". Замовник: Північно-кавказький філіал Всесоюзного науково- дослідного інституту маслоробства і сироробства (м. Ставрополь) – (1984- 1985)
– "Розробка методики виділення α S – і β-казеїнів". Замовник: Малепідприємство Екоскоп" (м. Тернопіль) – (1993)
– НДР "Проведення лабораторних аналізів та дослідження білкового складу молочних продуктів" відповідно до договору 09/23/603-23 від 9.10.2023 р. із    ПрАТ "Тернопільський молокозавод" (2023)
– НДР "Проведення лабораторних досліджень фракційного складу білків маслянки різного походження" відповідно до договору 638-24 від 2.04.2024 р. із ПрАТ "Тернопільський молокозавод" (2024)
Членство в редакційних колегіях наукових видань:
– Член редакційної колегії іноземного наукового журналу "Food Chemistry and Technology" (м. Каунас, Литва) – (з 2009 до тепер)
– Член редакційної комісії наукового журналу "Вісник ТНТУ" (1996-2014)

Участь у роботі спеціалізованих вчених рад:

– Член спеціалізованої вченої ради Д 41.088.01 по захистах кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.13 – технологія
консервованих і охолоджених харчових продуктів Одеська національна академія харчових технологій (м. Одеса) – (2010-2021)
– Член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 по захисту кандидатських та докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.13 – технологія
консервованих і охолоджених харчових продуктів Національний університет харчових технологій (м. Київ) – (2011-2013)
– Член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.03 по захисту кандидатських та докторських дисертацій за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів Національний університет харчових технологій (м. Київ) • (з 2012 до тепер)
– Голова разової спеціалізованої вченої ради ДФ 58.052.016 по захисту дисертації Далєвської Д.Я. на здобуття наукового ступеня доктора філософії Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (2021)
– Член разової спеціалізованої вченої ради, опонент по захисту дисертації Цю Сяоцзінь на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 "Харчові технології" Сумський національний аграрний університет (2023)

Наукове керівництво дисертаційними дослідженнями:
– ШУЛЯК ТЕТЯНА ЛЕОНІДІВНА
Дисертаційне дослідження "Підбір та використання протеолітично активних молочнокислих стрептококів у виробництві сирів з низькою температурою другого нагрівання" – присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних і рибних продуктів Могилівський технологічний інститут (Білорусь) – (2000)
– ЛУГОВИЙ БОГДАН ЛЮБОМИРОВИЧ
Дисертаційне дослідження "Антигіпертензивні властивості пептидів, які утворюються у процесі протеолізу бета-казеїну ферментами молочнокислих бактерій" – присуджено науковий ступінь кандидата біологічних наук за спеціальністю 03.00.13 – фізіологія людини і тварин Львівський національний університет імені Івана Франка (м. Львів) – (2001)
– СТОРОЖ ЛЮДМИЛА АНАТОЛІЇВНА
Дисертаційне дослідження "Біотехнологія функціональних фосфопептидів з білків казеїнового комплексу коров’ячого молока" – присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія Інститут продовольчих ресурсів НААН (м. Київ) – (2018)
– ДАЦИШИН КАТЕРИНА ЄВГЕНІВНА
Дисертаційне дослідження "Розробка технології низькоалергенного гідролізату білків сироватки для збагачення молочних продуктів
спеціального призначення" – присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів Національний університет харчових технологій (м. Київ) – (2021)
Опонування:
Був опонентом на захистах більше 40 кандидатських і докторських дисертацій, зокрема:
– Опонент по захисту дисертації Кочубей-Литвиненко Оксани Валер’янівни на здобуття ступеня доктора технічних наук на тему "Наукове
обґрунтування електрофізичних способів оброблення молочної сироватки та їх використання в технологіях молочних продуктів" за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. Захист відбувся в Національному університеті харчових технологій (м. Київ) – (2021)
– Опонент по захисту дисертації на здобуття ступеня доктора технічних наук Капустян Антоніни Іванівни на тему "Технологія протеаз іммобілізованих в хітозан-пектиновий комплекс" за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія. Захист відбувся в Одеській національній академії харчових технологій (м. Одеса) – (2021)
– Опонент по захисту дисертації Цю Сяоцзінь на здобуття ступеня доктора філософії на тему "Дослідження та розробка технології виробництва йогурту збагаченого зерновим β-глюканом" за спеціальністю 181 "Харчові технології". Захист англійською мовою відбувся в Сумському національному аграрному університеті (м. Суми) – (2023)
Рецензування:
Є рецензентом більше десяти посібників, підручників і монографій,
зокрема:
– Столяр О.Б. Біологічна хімія. Навчальний посібник. Київ, 2015. 369 с.
– Цісарик О.Й., Мусій Л.Я. Ліпіди молока: попередники, синтез, властивості. Монографія. Львів, 2022. 292 с.
– Капрельянц Л.В. Загальна та інженерна ензимологія. Навчальний посібник. Харків, 2024. 433 с.Є рецензентом наукових журналів "Food science and technology" (Web of Science Core Collection), "Наукові праці ОНАХТ", "Біологічні студії",
"Biotechnologia Acta", "Мікробіологія і біотехнологія" та ін. «

СЕРТИФІКАТИ І СВІДОЦТВА
– Свідоцтво експерта з самооцінки діяльності підприємства, №УкрІЯ 02.С.361, 22.04.2002 р. (Державний комітет стандартизації,
метрології та сертифікації України) – (2002)
– Свідоцтво експерта з оцінки якості продукції (товарів, робіт, послуг) підприємств України, №ВКЯ-157/2003, 22.08.2003 р. (Державний
комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики) – (2003)
– Сертифікат про проходження міжнародного стажування, Вармінсько- Мазурський університет (Ольштин, Республіка Польща) • (2023)
УМІННЯ ТА НАВИЧКИ
– Мови:
українська – вільно
англійська – базовий рівень
– Комп’ютерні навички:
Компетентний користувач пакету Microsoft Office, системи Atytor, пошукового сервісу Google
НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ
Диплом Міністерства народної освіти Білорусії (1989)
– Почесна грамота Міністерства освіти України (1997)
– Почесний професор Могилівського державного університету продовольства (Білорусь), документ № 9 (2008)
– Нагрудний знак "Відмінник освіти України", документ № 85230 (2009)
Також нагороджений та відзначений більше 30-ма грамотами і подяками обласного, міського і університетського рівнів.

ГРОМАДСЬКА РОБОТА
– У 1992-2012 роках займався організацією і був головою житлово- будівельного кооперативу "Приладобудівник-1" на громадських засадах. У результаті діяльності кооперативу у Тернополі (за адресою Золотогірська, 17) був збудований господарським способом і у 1998 році
введений в експлуатацію шестиквартирний житловий будинок для працівників ТНТУ імені Івана Пулюя.
– З 1994 року активно займається озелененням прилеглих до будинку територій по вулиці Золотогірська.
НАВЧАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ
За час роботи в закладах вищої освіти була розроблена науково- методична документація і проводилося викладання наступних дев’яти
навчальних дисциплін:
– Біохімія
– Фізіологія харчування
– Санітарія і гігієна громадського харчування
– Біофізика
– Хімія харчових речовин
– Методи контролю харчових виробництв
– Хімія і фізика молока і молочних продуктів
– Біологічно активні сполуки у харчових продуктах
– Протеїни молока та біологічно активні продукти їхнього розпаду

На тепер проводиться викладання наступних дисциплін:
– Біохімія (ID ЕНК 43)
– Хімія і фізика молока і молочних продуктів (ID ЕНК 2563 )
– Біологічно активні сполуки в харчових продуктах (ID ЕНК 5448)
– Протеїни молока та біологічно активні продукти їхнього розпаду  (ID ЕНК 5667)

Бібліографічні посилання Google Scholar

Наукові публікації

Scopus Preview

ORSID