1 вересня 1995 року була створена кафедра харчової біотехнології і хімії  (тоді ще приладобудівного інституту). В інституті було створено новий напрямок підготовки фахівців – 6.0917 «Харчова технологія та інженерія» (з 2007 року 6.051701 «Харчові технології та інженерія» та з 2017 року – 181 «Харчові технології») і на його основі відкрили нову спеціальність – 7.091704 «Технологія консервування» (пізніше – 7.091706 «Технологія зберігання, консервування і переробки плодів і овочів»). У 1997 poцi було проведено успішне ліцензування, а в 1999 році — акредитацію напряму «Харчова технологія та інженерія» та спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» в Тернопільському національному технічному університеті імeні Івана Пулюя.Перший випуск спеціалістів відбувся у 1998 році (23 інженери-технологи).
До складу кафедри зарахували викладачів і співробітників секції хімії: д.б.н., професора Юкала Володимира Глібовича (завідувач кафедри з 1995 року по 2012 рік), к.х.н., доцента Каспрука Богдана Івановича, к.т.н., доцента Ахметшину Аріадну Григорівну, старших викладачів Кушнірук Наталію Василівну, Шпилик Олександру Богданівну і Супруненко Галину Андріанівну. В 1997 році влилися в трудовий колектив ст.викладач Джур Ярослава Богданівна , к.б.н., доцент Сельський Володимир Романович та асистент Мельнічук Оксана Євстахіївна, яка захистила кандидатську дисертацію в 2003 році. З 2003 року почала працювати на кафедрі  на посаді доцента Бейко Людмила Анатоліївна, якій в 2012 році присвоєно звання доцента кафедри харчової біотехнології та хімії. У 2005 році захистила дисертацію Гащук Олександра Ізидорівна та почала працювати на кафедрі ХБ на посаді доцента. В подальшому кафедра поповнилася новими працівниками: д.б.н., доц. Покотилом Олегом Степановичем ( почав працювати на кафедрі з 2009 року) і к.пед.н., асистентом Назарко Іриною Степанівною ( з 2008 року).  Активну участь в житті кафедри приймали  завідувачі лабораторій Гамулевич Володимир Тадейович, а з 2001 року – Городний Андрій Миронович (на даний час- провідний інженер).
Випускники кафедри  працюють на багатьох підприємствах харчової та переробної промисловості України та відомі за межами. Випускник 2000 року Купина Андрій успішно навчався в аспірантурі, а в 2008 р. захистив дисертацію з харчової біотехнології у Норвегії. Олександр Токарський (2003 р.) – навчався в аспірантурі з харчових технологій в Міссісіпському аграрному університеті (США). Гусак  Ольга (2010 р.) – зав.лабораторією ПП «Агроспецгосп». Рідкодуб Галина керує підприємством «ДІНТЕР Україна Скала» .
Кращі випускники працювали і  нині працюють на кафедрі. Серед таких: Строєвус М.М., Сторож Л.А., Римар Л.Я., Швець О.Й., Лісовська Т.О., Собчак (Башняк) Л.П., Костюк (Дацишин) К.Є, Лялик А.Т., Писків С.І., Криськова Л.П., Кравченюк Х.Ю.
З 2012 року завідувачем кафедри ХБ став д.б.н., професор Покотило Олег Степанович. В 2011 році Покотилу О.С. присвоєно вчене звання професора кафедри харчової біотехнології і хімії. Покотило О.С. З 2014 року є членом експертної ради ДАК з питань проведення експертизи дисертацій МОН України з біологічних наук та член спец. Вченої ради.
З 1999 року на кафедрі ХБ працює Карпик Галина Вікторівна, пройшовши шлях від інженера до доцента.
З 2012 року працює на кафедрі к.т.н., доцент Крупа Ольга Миколаївна, якій в 2014 році було присвоєне вчене звання доцента кафедри харчової біотехнології і хімії.
З 2012 року колектив кафедри успішно посилив д.в.н. Кухтин Микола Дмитрович. У 2018 році Кухтин М.Д. отримав вчене звання професора кафедри харчової біотехнології і хімії. На сьогодні професор Кухтин М.Д. член 2 спеціалізованих Вчених рад, під його керівництвом успішно захищені 5 кандидатські і 3 докторські дисертації.
У 2014 році на кафедрі харчової біотехнології і хімії ліцензовано новий напрям підготовки бакалаврів «Технологічна експертиза і безпека харчової продукції» та спеціальність «Технології зберігання, консервування та переробки молока».
Чималий досвід  на кафедрі отримала Вічко Олена Іванівна, пройшовши шлях від ст. лаборанта (2004 рік)  до кандидата технічних наук (2015 р) та доцента (2020 р.).

Важливу роль у роботі та розвитку кафедри приймають к.т.н., доцент Лісовська Тетяна Олегівна, к.т.н. Сторож Людмила Анатоліївна, к.т.н. Дацишин Катерина Євгенівна.

Значно посилили науково-педагогічний потенціал кафедри молоді співробітники, Копчак Наталія Григорівна, к.б.н. – 2019 р., к.т.н. Кравченюк Христина Юріївна, яка захистила кандидатську дисертацію в 2020 р., к.т.н. Лялик Анастасія Тарасівна (захист кандидатської дисертації 2021 р.) та Далєвська Діана Ярославівна, доктор філософії зі спеціальності 181-Харчові технології (2021 р.).

Маючи вагоме кадрове забезпечення, науково-педагогічні працівники на кафедрі проводять конференції: Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості», 2015 р., 2017 р., 2019 р., 2023 р, а в 2021 році започатковано і проведено I Міжнародну науково-технічну конференцію «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти».

У результаті ефективної і злагодженої роботи науково-педагогічного персоналу на кафедрі в 2021 році успішно акредитовано (рівень В) освітню професійну програму «Харчові технології» з підготовки магістра за спеціальністю 181 «Харчові технології».

На даний час співробітники кафедри активно займаються волонтерською діяльністю щодо допомоги збройним силам України.