Коротка характеристика кафедри

Кафедра харчової біотехнології і хімії є випусковою та єдиною в
Західному регіоні України, яка здійснює підготовку висококваліфікованих
кадрів інженерно-технологічного спрямування для підприємств харчової галузі
за трьома рівнями, а саме, першого (бакалаврського), другого (магістерського)
та третього доктора філософії (аспірантського) рівня вищої освіти за
спеціальністю 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та
технології». До того ж кафедра здійснює перепідготовку фахівців для
отримання другої вищої освіти, підвищення кваліфікації за спеціальністю 181
«Харчові технології». Кафедра заснована у 1995 році професором
Володимиром ЮКАЛОМ і за час існування на ній підготовлено значну
кількість висококваліфікованих фахівців харчової промисловості, які працюють
як на вітчизняних переробних підприємствах, так і закордоном.
Концепція розвитку кафедри харчової біотехнології і хімії базується на
основних положеннях Конституції України, Закону України «Про вищу
освіту», державних стандартах вищої освіти, нормативно-правових документах
МОН, Міжнародній стандартній класифікації занять (ISCO-08), послідовній
реалізації напрямів та завдань, окреслених державною програмою «Освіта»
(«Україна XXI століття»), Статуту та стратегії і концепції розвитку
Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя,
положеннях та наказах університету. Реалізація концепції забезпечується
існуючими та потенційними кадровими, інформаційними, матеріально-
технічними та фінансовими можливостями Університету.


Мета розвитку кафедри харчової біотехнології і хімії

Мета розвитку кафедри харчової біотехнології і хімії спрямована на
професійну підготовку фахівців з високою кваліфікацією у різних галузях
харчової промисловості, здатних застосовувати та удосконалювати технології
виробництва продуктів харчування; організацію виробництва та управління
якістю і безпечністю харчових продуктів; володіння навичками проектування,
ефективним управлінням роботи підприємств харчової і переробної
промисловості. Її реалізація ґрунтується на роботі висококваліфікованого
професорсько-викладацького складу; впровадженні новітніх методів навчання
із використанням сучасних приладів та обладнання; встановленні партнерських
відносин із провідними підприємствами харчової промисловості України;
постійному оновленні та адаптації структури навчальних курсів відповідно до
розвитку технологій у харчовій промисловості; участі науково-педагогічних працівників кафедри у виконанні фундаментальних та прикладних тематик, які
фінансуються з державного бюджету, госпдоговірних тем, міжнародних і
освітніх проєктів.


Мета концепції

Мета концепції може бути досягнута на основі виконання таких
завдань:
– надання якісних освітніх послуг у відповідності до освітніх стандартів і норм, що реалізують вимоги до змісту вищої освіти та формування доступних умов навчання для кожного здобувача освіти;
– здійснення ефективної освітньої діяльності за рахунок розроблення освітньо-професійних програм, які відповідають ринку праці та тенденції розвитку харчових підприємств;
– модернізація навчально-виховного процесу з урахуванням вітчизняного й закордонного досвіду з метою підвищення фахових компетентностей здобувачів освіти першого, другого й третього рівнів спеціальності 181 – харчові технології;
‒ удосконалення навчальних планів та робочих програм навчальних дисциплін з урахуванням актуальних проблем харчової промисловості та тенденції економічного розвитку України і світу; наповнення навчальних програм актуальними результатами вітчизняних та закордонних наукових і методичних розробок.
‒ забезпечення високого науково-теоретичного, методичного і професійного рівня викладання та ведення навчального процесу шляхом формування якісної структури кадрового забезпечення кафедри;
‒ оновлення й модернізація навчальних лабораторій та практикумів та науково-дослідної лабораторії “Технологій, аналізу та експертизи харчової продукції і води”;
‒ збільшення підготовки до друку і видання навчальних підручників і посібників з нових дисциплін кафедри, а також підготовка до перевидання тих матеріалів, що отримали широке визнання у студентів та викладачів;
‒ розроблення дистанційних курсів навчання з профільних дисциплін кафедри, на основі університетської системи дистанційного навчання ATutor.
‒ розвитку індивідуальних форм навчальної і методичної роботи: наставництва, стажування, консультування, взаємовідвідування занять, самоосвіта; впровадження у навчальний процес ефективної системи практичного супроводу навчального процесу (практичних занять та практик на виробництві), яка забезпечує високий рівень професійної підготовки здобувачів освіти.
‒ активізації науково-дослідної діяльності кафедри шляхом формування заявок для участі у конкурсах держбюджетних тем, різних грантових програм, національних і міжнародних проектах, оформлення послуг за госпдоговірними тематиками;
‒ залучення до науково-дослідної роботи на кафедрі обдарованих студентів для участі у регіональних, всеукраїнських та міжнародних конференціях, де проходить апробація результатів наукових досліджень;
‒ формування стійких наукових зв’язків та партнерських відносин для проведення спільних наукових досліджень з представниками як наукових структур, так і підприємств, організацій, установ; розвиток наукових та ділових контактів із іншими навчальними закладами, а також закордонними вищими навчальними закладами й науковими установами.
‒ активізація щодо висвітлення результатів науково-дослідної роботи співробітників кафедри у статтях, які індексуються у науково-метричних базах Scopus та Web of Science, монографіях;
‒ організація і проведення кафедральних конференцій «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»; «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти»;
‒ виховання студентської молоді шляхом сприяння розвитку студентського самоврядування, надання допомоги здобувачам освіти у вирішенні всіх питань щодо умов навчання, побуту у гуртожитках, працевлаштування, студентської творчості, фізкультури, спорту.
‒ поліпшення профорієнтаційної роботи кафедри на основі активної пропаганди науково-технічного та інтелектуального потенціалу кафедри так і університету в цілому, зокрема вивчення потенційних конкурентів з надання освітніх послуг за спеціальністю 181 Харчові технології, посилення зв’язків кафедри з загальноосвітніми навчальними закладами, училищами та коледжами технічного профілю.
‒ стимулювання участі у міжнародних освітніх і наукових програмах ЄС, зокрема, програмах молодіжних студентських обмінів; здійснення міжнародної діяльності в рамках договорів університету про співробітництво; використання міжнародного досвіду у ході подальшого розвитку системи вищої освіти.


Успішна реалізація даної концепції можлива завдяки злагодженої роботи
науково-педагогічних працівників кафедри та сприянні адміністрації
університету.