ІСТОРІЯ КАФЕДРИ ХАРЧОВОЇ БІОТЕХНОЛОГІЇ І ХІМІЇ

Історія кафедри харчової біотехнології і хімії бере свій початок з 90-х років XX століття. У той час, враховуючи важливу роль у господарському комплексі Тернопілля вирощування та переробки харчової сировини, керівництво університету (тоді ще Приладобудівного інституту) ухвалило рішення про відкриття нового напряму підготовки фахівців – «Харчова технологія та інженерія». А на його основі навчати інженерів-технологів за спеціальністю «Технологія консервування», пізніше перейменовану в «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів».

У 1994 році керуючому секцією xiмії кафедри матеріалознавства к.х.н., доценту Юкалу Володимиру Глібовичу (з 2007 року д.б.н., професор) доручили розробити необхідну навчальну документацію та план розвитку профільної кафедри. 1 вересня 1995 року її створили під назвою «Кафедра харчової біотехнології i xiмії».

До складу новоствореної кафедри були зарахувані викладачі i cпiвpoбiтники секції xiмії: Юкало Володимир Глібович (завідувач кафедри з 1995 року по 2012 рік), Каспрук Богдан Іванович, Ахметшина Apiaднa Григорівна, Кушнірук Наталія Василівна i Супруненко Галина Андріанівна.

Дещо пізніше склад кафедри поповнили: Сельський Володимир Романович, Бродін Сергій Володимирович, Кам’янський Володимир Васильович, Луговий Богдан Любомирович, Мельничук Оксана Євстахівна, Гащук Олександра Ізидорівна, Семенченко Ольга Іванівна, Шпилик Олександра Богданівна, Джур Ярослава Богданівна.


Завдяки наполегливій i цілеспрямованій праці співробітників кафедри в 1997 році було проведено успішне ліцензування, а в 1999 році – акредитацію напрямку «Харчова технологія та інженерія» та спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів». Перший випуск інженерів-технологів із спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» відбувся у 1998 році (23 випускники).

Наприкінці 90-х років колектив кафедри поповнили молоді інженери-технологи харчових виробництв – Чайка (Сторож) Людмила Анатоліївна, Дольна (Строєвус) Марія Мирославівна, (випускники кафедри) та Карпик Галина Вікторівна.


У 1994…1997 роках, в умовах складної економічної ситуації, створено матеріальну базу для забезпечення навчання на новому напрямі «Харчова технологія та інженерія» у ТНТУ ім. І.Пулюя (тоді ТДТУ ім.І.Пулюя). Саме у той час були сплановані, відремонтовaнi та обладнані лабораторії бioxiмiї, мікробіології, загальної технології харчових виробництв, технології консервування, технології сушіння, неорганічної xiмії, аналітичної xiмiї, органічної xiмії, автоклавна з діючими автоклавами, мікробіологiчні бокси, пpeпapaтopcькi, наукова лабораторія та кафедральна бібліотека. Активну участь в процесі обладнання лабораторій кафедри проявили завідувачі лабораторій Гамулевич Володимир Тадейович, а з 2001 року – Городний Андрій Миронович, який і до теперішнього часу підтримує у робочому стані обладнання і лабораторні прилади кафедри.

У середині 2000-х років до колективу кафедри долучилися Римар Лідія Ярославівна, Вічко Олена Іванівна, Бейко Людмила Анатоліївна, Костюк (Дацишин) Катерина Євгенівна, Назарко Ірина Степанівна, Бордюженко (Лісовська) Тетяна Олегівна, Собчак (Башняк) Людмила Павлівна.


З 2009 року до роботи кафедри доєднався д.б.н., професор Покотило Олег Степанович, який у подальшому здійснював керівництво кафедрою харчової біотехнології і хімії з 2013 по 2023 роки.

Усі працівники кафедри були неординарними людьми, відзначались оригінальністю, відмінним знанням своєї справи, мали певний життєвий досвід і досить великий запас енергії, ініціатив та бажання працювати. Це й забезпечило стрімке зростання кафедри у навчальному процесі та в науково-дослідній роботі, організації нових лабораторій, розширенні матеріально-технічної бази.
Так, в 2009 році колектив кафедри забезпечив проведення акредитації напрямку «Харчова технологія та інженерія» та спеціальності 7.091706 «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів». Студенти, які навчалися за даним напрямом і спеціальністю мали можливість активно та успішно проходити практичну підготовку на харчових виробництвах Англії та Шотландії.

У 2010 році здійснено ліцензування спеціальності 8.05170107 «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» та відбувся перший набір студентів для навчання у магістратурі. У 2011 році відбулася успішна акредитація магістерської спеціальності на кафедрі.
Окрім навчально-педагогічної роботи викладачі кафедри наполегливо працюють у сфері наукових досліджень харчових продуктів. Так, дисертації на здобуття кандидата технічних наук захистили Мельничук О.Є. (2003 p.), Гащук О.І. (2005 р.), Юкало В.Г. у 2007 р. захистив докторську дисертацію. Під керівництвом Юкала В.Г. виконано i успішно захищено 2 дисертаційні роботи: Шуляк Т. Л. (2000 p.) i Луговий Б. Л. (2001 р). Випускник 2000 року Купина Андрій успішно навчався в acпipaнтypi, а в 2008 р. захистив дисертацію з харчової біотехнології у Норвегії. Ще один вихованець кафедри — Олександр Токарський у 2009 р. виконав дисертацію з харчових технологій в Міссіпському аграрному університеті (США).

Викладачі кафедри неодноразово доповідали результати досліджень на міжнародних з’їздах, конференціях i симпозіумах. У тому числі: 27-й Європейський пептидний симпозiyм в Італії (Юкало В. Г., Луговий, Б. Л., 2002 р.), 4-та Парнасівська конференція з біохімії в Польщі (Юкало В. Г., 2002 p.), II i III Люблінська конференція з експериментальної 6ioxімії (Юкало В. Г., 2002 р., 2004 p.), IІ Європейська конференція з фільтрації і сепарації у Франції (Юкало В.Г., 2006 р.), Міжнародна конференція «Наука i технологія. Крок у майбутнє» у Празі (Вічко О.І., 2008 р.), І Європейський харчовий з’їзд у Словенії (Юкало В.Г., Сторож Л.А., Лісовська Т.О., 2008 р.), Європейська конференція з електро- і біотехнологій (Юкало В.Г.. 2009 р.).

У вересні 2012 року до роботи на кафедрі приступили Кухтин Микола Дмитрович (завідувач кафедри з 2023 року) та Рибак (Крупа) Ольга Миколаївна, у 2013 році – Дичко (Чорна) Наталія Олегівна, 2015-2016 – Криськова Лариса Петрівна і Кравченюк Христина Юріївна.

У цей час на кафедрі тривала успішна підготовка здобувачів-іноземців за напрямом «Харчова технологія та інженерія», яка розпочалася з 2010 року. Викладачі кафедри активно брали участь в довузівській підготовці іноземних здобувачів (зокрема і з дисциплін «Хімія») починаючи з 2009 року. На жаль, із початком військової агресії рф на території України підготовка іноземних здобувачів була перервана.

Розпочинаючи із 2010 року на кафедрі харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя, здійснюється підготовка здобувачів для здобуття наукового ступеня за спеціальністю «Біотехнологія» (технічні науки). Із 2018 року започатковано програму навчання для здобувачів за спеціальністю «Харчові технології» на здобуття ступеня доктора філософії.

Молоді науковці кафедри завдяки наполегливій діяльності здійснили успішні захисти дисертації, зокрема, Вічко О.І. у 2015 р, Карпик Г.В. у 2017 р., Сторож Л.А, Лісовська Т.О. у 2018 р., Кравченюк Х.Ю. у 2019 р., Дацишин К.Є., Лялик А.Т та Далєвська Д.Я у 2021 р., Чорна Н.О. у 2024 році.

У 2021 році на кафедрі акредитовано освітньо-професійну програму «Харчові технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології».

У 2022 році до колективу кафедри долучилася Далєвська Діана Ярославівна.

Із 2024 року кафедру очолив професор, д.вет.н. Кухтин Микола Дмитрович.
Кафедра харчової біотехнології і хімії сьогодні – це вдале поєднання багаторічного досвіду, мудрості з молодим ентузіазмом. Це колектив однодумців, об’єднаних спільним прагненням – підготувати незалежній Україні висококваліфікованих фахівців для харчової промисловості. На сьогоднішній день кафедра здійснює підготовку фахівців за освітньо-професійними та освітньо-науковими програмами відповідно до таких рівнів вищої освіти:

  • перший (бакалаврський) рівень за спеціальністю 181 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Харчові технології»;
  • другий (магістерський) рівень за спеціальністю 181 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Харчові технології»;
  • третій (освітньо-науковий) рівень за спеціальностями: 181 «Харчові технології» за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» та 162 «Біотехнологія»
    У даний час на кафедрі працює колектив професіоналів у складі якого 2 професори, доктори наук, 7 доцентів та 1 старший викладач, усі кандидати наук.

Майбутнє кафедри – це вдосконалення та розвиток наукових досліджень, навчально-методичної та наукової роботи.