Перейти до вмісту
kaf_hb@tntu.edu.ua
(0352) 52-91-39
Тернопіль, ТНТУ імені Івана Пулюя

Кафедра

харчової біотехнології і хімії

  • Головна
  • Кафедра
    • Історія кафедри
    • Концепція розвитку кафедри
    • Колектив кафедри
      • Кухтин Микола Дмитрович
      • Юкало Володимир Глібович
      • Крупа Ольга Миколаївна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Карпик Галина Вікторівна
      • Сторож Людмила Анатоліївна
      • Вічко Олена Іванівна
      • Назарко Ірина Степанівна
      • Лялик Анастасія Тарасівна
      • Кравченюк Христина Юріївна
      • Далєвська Діана Ярославівна
      • Криськова Лариса Петрівна
      • Городний Андрій Миронович
      • Башняк Людмила Павлівна
      • Вербіцька Вікторія Сергіївна
      • Чорна Наталія Олегівна
    • Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу
      • 3D-екскурсія ТНТУ
      • Лабораторії кафедри
      • Лабораторії кафедри обладнання харчових технологій
      • Університетський центр SolidWorks
      • НСОЦ “Політехнік”
    • Експертна рада роботодавців кафедри
      • Склад експертної ради
      • Накази ТНТУ на затвердження складу рад різних років
    • Відомі випускники кафедри
      • Голованчук (Рідкодуб) Галина Ігорівна
      • Кристинич Ірина Анатоліївна
      • Шинкарук Оксана Юріївна
      • Барська Наталія Михайлівна
      • Гусак Ольга Володимирівна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Пуцентела Ольга Мирославівна
      • Танасевич Євген Олегович
      • Арутюнян Давід
      • Вовчко Олег Мирославович
      • Давида Василина Олегівна
      • Матуняк Соломія Степанівна
      • Рейтерович Ірина Олегівна
      • Гульовський Володимир Орестович
      • Величко Арсен Володимирович
      • Кирнична Уляна Іванівна
      • Чубик Віра Іванівна
      • Кравець Тетяна Ігорівна
      • Свистун Оксана Степанівна
    • Партнери кафедри
    • Міжнародні зв’язки
      • Міжнародна співпраця
      • Участь у міжнародних проектах
        • Михайлюк Софія Еразмус+
        • Груб”як Лілія Еразмус+
        • Паскевич Вікторія  Еразмус+
        • «Step by step» або шлях до мрії
      • Стажування за кордоном
        • Науковець ТНТУ ім.І.Пулюя пройшов стажування в лабораторії ядерної хімії в м. Страсбург
        • Аспірантка кафедри харчової біотехнології і хімії стажуватиметься у Словацькому технічному університеті
        • Доцент кафедри ХБ проходить стажування в Гамбурзі, Німеччина
  • Бакалавру
    • Освітньо-професійна програма бакалавра
    • Навчальні плани бакалавра
      • Навчальні плани 2024
      • Навчальні плани 2023
      • Навчальні плани 2022
      • Навчальні плани 2019
    • Графік освітнього процесу бакалавра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Практична підготовка бакалавра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи бакалавра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи бакалавра
  • Магістру
    • Освітньо-професійна програма магістра
    • Навчальні плани магістра
    • Графік освітнього процесу магістра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми магістра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми магістра
    • Практична підготовка магістра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи магістра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи магістра
  • Організаційне забезпечення освітнього процесу
    • Академічна доброчесність
    • Положення ТНТУ
    • Програмне забезпечення для освітнього процесу
    • Електронне навчання в ТНТУ
    • Наукова бібліотека
    • Електронний репозитарій
  • Наука
    • Наукова робота кафедри
    • Студентський науковий гурток
      • Діяльність наукового гуртка
    • Науково-дослідна лабораторія
    • Наукова-дослідна школа
    • Конкурси, олімпіади
      • ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт
      • Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології»
      • Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади
    • Аспірантура
    • Конференції
      • Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»
        • Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ (2015)
        • IV Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2017)
        • V Міжнародна науково–технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2019)
        • VІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості” (2022)ті»
        • VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2023)
      • Матеріали міжнародних науково-технічних конференцій «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти»
        • I Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2021)
        • II Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2023)
  • Новини
    • Гостьові лекції
      • Гостьова лекція на тему “Впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості”
      • Гостьова лекція на тему: “Система менеджменту безпечності харчових продуктів”
      • Гостьова лекція на тему: “Технологічний процес виробництва борошна”
      • Гостьова лекція на тему: “Основні технологічні операції виробництва цукру”
      • Гостьова лекція на тему “Особливості виробництва крафтових сирів”
    • ОПП та стейкхолдери
      • зустріч із стейкхолдерами ТОВ «М’ясокомбінат Тернопільський»
      • Група забезпечення освітньої програми «Харчові технології» з студентами
      • Зустріч гаранта освітньо-професійної програми з здобувачами вищої освіти ступеня бакалавр
      • Обговорення проєкту освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня
      • Робота над освітньо-професійною програмою другого (магістерського) рівня
      • Обмін досвідом зі стейкхолдерами
      • Розширене засідання кафедри
    • Співпраця
      • Нові знання у виробничих умовах Тернопільського молокозаводу
      • Відвідини Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
      • Співпраця з навчально-практичним центром ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу та торгівлі»
      • Заняття в лабораторії Тернопільського комбінату хлібопродуктів
    • Наші студенти
      • «Круглий стіл» зі студентським активом
      • Зустріч студентів з психологом
    • Екскурсії
      • Здобувачі спеціальності 181 відвідали ТОВ «МʼЯСОКОМБІНАТ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ»
      • Студенти відвідали ТОВ «Микулинецький Бровар» та ПП «Агроспецгосп»
      • Практичний досвід важливий у навчальному процесі
      • Побували на ПрАТ “Тернопільський молокозавод”
      • Студенти 1 та 2 курсу побували у двох сучасних лабораторіях м. Тернополя
      • Набуваємо практичного досвіду
    • З нами цікаво навчатись
      • Технологія сирів різних видів
      • Український обрядовий хлібобулочний виріб
      • Смачні ковбаски
      • Ковбаса домашня та хлібець м’ясний….до Різдва готові
  • Абітурієнту
    • Запрошуємо на навчання
    • Інформаційний сайт абітурієнта
    • Підготовче відділення
    • Правила прийому
    • Калькулятор балів ЗНО (НМТ)
    • Вартість навчання
  • Різне
    • “Скринька довіри” і протидія зловживанням
    • Скринька довіри кафедри
    • Психологічна допомога та підтримка
    • Порядок супроводу осіб з інвалідністю
    • Оплата за послуги
    • Управління освіти і науки Тернопільської ОДА
    • Урядова “гаряча лінія”
    • Часті запитання
  • Контакти
  • Архів
    • Раніше працювали
      • Лісовська Тетяна Олегівна
      • Копчак Наталія Григорівна
      • Кушнірук Наталія Василівна
      • Шпилик Олександра Богданівна
      • Джур Ярослава Богданівна
      • Сельський Володимир Романович
      • Покотило Олег Степанович
    • Наші бакалаври
    • Наші магістри
  • Зв'язатися з нами

Кафедра

харчової біотехнології і хімії

  • Головна
  • Кафедра
    • Історія кафедри
    • Концепція розвитку кафедри
    • Колектив кафедри
      • Кухтин Микола Дмитрович
      • Юкало Володимир Глібович
      • Крупа Ольга Миколаївна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Карпик Галина Вікторівна
      • Сторож Людмила Анатоліївна
      • Вічко Олена Іванівна
      • Назарко Ірина Степанівна
      • Лялик Анастасія Тарасівна
      • Кравченюк Христина Юріївна
      • Далєвська Діана Ярославівна
      • Криськова Лариса Петрівна
      • Городний Андрій Миронович
      • Башняк Людмила Павлівна
      • Вербіцька Вікторія Сергіївна
      • Чорна Наталія Олегівна
    • Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу
      • 3D-екскурсія ТНТУ
      • Лабораторії кафедри
      • Лабораторії кафедри обладнання харчових технологій
      • Університетський центр SolidWorks
      • НСОЦ “Політехнік”
    • Експертна рада роботодавців кафедри
      • Склад експертної ради
      • Накази ТНТУ на затвердження складу рад різних років
    • Відомі випускники кафедри
      • Голованчук (Рідкодуб) Галина Ігорівна
      • Кристинич Ірина Анатоліївна
      • Шинкарук Оксана Юріївна
      • Барська Наталія Михайлівна
      • Гусак Ольга Володимирівна
      • Дацишин Катерина Євгенівна
      • Пуцентела Ольга Мирославівна
      • Танасевич Євген Олегович
      • Арутюнян Давід
      • Вовчко Олег Мирославович
      • Давида Василина Олегівна
      • Матуняк Соломія Степанівна
      • Рейтерович Ірина Олегівна
      • Гульовський Володимир Орестович
      • Величко Арсен Володимирович
      • Кирнична Уляна Іванівна
      • Чубик Віра Іванівна
      • Кравець Тетяна Ігорівна
      • Свистун Оксана Степанівна
    • Партнери кафедри
    • Міжнародні зв’язки
      • Міжнародна співпраця
      • Участь у міжнародних проектах
        • Михайлюк Софія Еразмус+
        • Груб”як Лілія Еразмус+
        • Паскевич Вікторія  Еразмус+
        • «Step by step» або шлях до мрії
      • Стажування за кордоном
        • Науковець ТНТУ ім.І.Пулюя пройшов стажування в лабораторії ядерної хімії в м. Страсбург
        • Аспірантка кафедри харчової біотехнології і хімії стажуватиметься у Словацькому технічному університеті
        • Доцент кафедри ХБ проходить стажування в Гамбурзі, Німеччина
  • Бакалавру
    • Освітньо-професійна програма бакалавра
    • Навчальні плани бакалавра
      • Навчальні плани 2024
      • Навчальні плани 2023
      • Навчальні плани 2022
      • Навчальні плани 2019
    • Графік освітнього процесу бакалавра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми бакалавра
    • Практична підготовка бакалавра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи бакалавра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи бакалавра
  • Магістру
    • Освітньо-професійна програма магістра
    • Навчальні плани магістра
    • Графік освітнього процесу магістра
    • Обов’язкові компоненти освітньої програми магістра
    • Вибіркові компоненти освітньої програми магістра
    • Практична підготовка магістра
      • Програма та методичні вказівки щодо проходження практики
      • Договір про практичну підготовку здобувачів вищої освіти
      • Щоденник
      • Направлення на практику
    • Виконання кваліфікаційної роботи магістра
    • Бланки документів для оформлення кваліфікаційної роботи магістра
  • Організаційне забезпечення освітнього процесу
    • Академічна доброчесність
    • Положення ТНТУ
    • Програмне забезпечення для освітнього процесу
    • Електронне навчання в ТНТУ
    • Наукова бібліотека
    • Електронний репозитарій
  • Наука
    • Наукова робота кафедри
    • Студентський науковий гурток
      • Діяльність наукового гуртка
    • Науково-дослідна лабораторія
    • Наукова-дослідна школа
    • Конкурси, олімпіади
      • ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт
      • Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології»
      • Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади
    • Аспірантура
    • Конференції
      • Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»
        • Міжнародна науково-технічна конференція „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“ (2015)
        • IV Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2017)
        • V Міжнародна науково–технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2019)
        • VІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості” (2022)ті»
        • VІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» (2023)
      • Матеріали міжнародних науково-технічних конференцій «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти»
        • I Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2021)
        • II Міжнародна науково-технічна конференція «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти» (2023)
  • Новини
    • Гостьові лекції
      • Гостьова лекція на тему “Впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості”
      • Гостьова лекція на тему: “Система менеджменту безпечності харчових продуктів”
      • Гостьова лекція на тему: “Технологічний процес виробництва борошна”
      • Гостьова лекція на тему: “Основні технологічні операції виробництва цукру”
      • Гостьова лекція на тему “Особливості виробництва крафтових сирів”
    • ОПП та стейкхолдери
      • зустріч із стейкхолдерами ТОВ «М’ясокомбінат Тернопільський»
      • Група забезпечення освітньої програми «Харчові технології» з студентами
      • Зустріч гаранта освітньо-професійної програми з здобувачами вищої освіти ступеня бакалавр
      • Обговорення проєкту освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня
      • Робота над освітньо-професійною програмою другого (магістерського) рівня
      • Обмін досвідом зі стейкхолдерами
      • Розширене засідання кафедри
    • Співпраця
      • Нові знання у виробничих умовах Тернопільського молокозаводу
      • Відвідини Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
      • Співпраця з навчально-практичним центром ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу та торгівлі»
      • Заняття в лабораторії Тернопільського комбінату хлібопродуктів
    • Наші студенти
      • «Круглий стіл» зі студентським активом
      • Зустріч студентів з психологом
    • Екскурсії
      • Здобувачі спеціальності 181 відвідали ТОВ «МʼЯСОКОМБІНАТ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ»
      • Студенти відвідали ТОВ «Микулинецький Бровар» та ПП «Агроспецгосп»
      • Практичний досвід важливий у навчальному процесі
      • Побували на ПрАТ “Тернопільський молокозавод”
      • Студенти 1 та 2 курсу побували у двох сучасних лабораторіях м. Тернополя
      • Набуваємо практичного досвіду
    • З нами цікаво навчатись
      • Технологія сирів різних видів
      • Український обрядовий хлібобулочний виріб
      • Смачні ковбаски
      • Ковбаса домашня та хлібець м’ясний….до Різдва готові
  • Абітурієнту
    • Запрошуємо на навчання
    • Інформаційний сайт абітурієнта
    • Підготовче відділення
    • Правила прийому
    • Калькулятор балів ЗНО (НМТ)
    • Вартість навчання
  • Різне
    • “Скринька довіри” і протидія зловживанням
    • Скринька довіри кафедри
    • Психологічна допомога та підтримка
    • Порядок супроводу осіб з інвалідністю
    • Оплата за послуги
    • Управління освіти і науки Тернопільської ОДА
    • Урядова “гаряча лінія”
    • Часті запитання
  • Контакти
  • Архів
    • Раніше працювали
      • Лісовська Тетяна Олегівна
      • Копчак Наталія Григорівна
      • Кушнірук Наталія Василівна
      • Шпилик Олександра Богданівна
      • Джур Ярослава Богданівна
      • Сельський Володимир Романович
      • Покотило Олег Степанович
    • Наші бакалаври
    • Наші магістри

Академічна доброчесність

  1. Домашня
  2.  :: 
  3. Академічна доброчесність

Академічна доброчесність

Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя – наказ №4/7-969 від 01.11.2019

Імплементація принципів академічної доброчесності в освітній та науковий процес є актуальним завданням ТНТУ ім.Івана Пулюя.

Що таке академічна доброчесність?

Відповідно до статті 42 Закону України «Про освіту»:

1. Академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень.

2. Дотримання академічної доброчесності педагогічними, науково-педагогічними та науковими працівниками передбачає:

  • посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей;
  • дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права;
  • надання достовірної інформації про методики і результати досліджень, джерела використаної інформації та власну педагогічну (науково-педагогічну, творчу) діяльність;
  • контроль за дотриманням академічної доброчесності здобувачами освіти;
  • об’єктивне оцінювання результатів навчання.

3. Дотримання академічної доброчесності здобувачами освіти передбачає:

  • самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання (для осіб з особливими освітніми потребами ця вимога застосовується з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей);
  • посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей;
  • дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права;
  • надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності, використані методики досліджень і джерела інформації.

4. Порушенням академічної доброчесності вважається:

академічний плагіат – оприлюднення (частково або повністю) наукових (творчих) результатів, отриманих іншими особами, як результатів власного дослідження (творчості) та/або відтворення опублікованих текстів (оприлюднених творів мистецтва) інших авторів без зазначення авторства;

самоплагіат – оприлюднення (частково або повністю) власних раніше опублікованих наукових результатів як нових наукових результатів;

фабрикація – вигадування даних чи фактів, що використовуються в освітньому процесі або наукових дослідженнях;

фальсифікація – свідома зміна чи модифікація вже наявних даних, що стосуються освітнього процесу чи наукових досліджень;

списування – виконання письмових робіт із залученням зовнішніх джерел інформації, крім дозволених для використання, зокрема під час оцінювання результатів навчання;

обман – надання завідомо неправдивої інформації щодо власної освітньої (наукової, творчої) діяльності чи організації освітнього процесу; формами обману є, зокрема, академічний плагіат, самоплагіат, фабрикація, фальсифікація та списування;

хабарництво – надання (отримання) учасником освітнього процесу чи пропозиція щодо надання (отримання) коштів, майна, послуг, пільг чи будь-яких інших благ матеріального або нематеріального характеру з метою отримання неправомірної переваги в освітньому процесі;

необ’єктивне оцінювання – свідоме завищення або заниження оцінки результатів навчання здобувачів освіти;

надання здобувачам освіти під час проходження ними оцінювання результатів навчання допомоги чи створення перешкод, не передбачених умовами та/або процедурами проходження такого оцінювання;
вплив у будь-якій формі (прохання, умовляння, вказівка, погроза, примушування тощо) на педагогічного (науково-педагогічного) працівника з метою здійснення ним необ’єктивного оцінювання результатів навчання.

5. За порушення академічної доброчесності педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники закладів освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

  • відмова у присудженні наукового ступеня чи присвоєнні вченого звання;
  • позбавлення присудженого наукового (освітньо-творчого) ступеня чи присвоєного вченого звання;
  • відмова в присвоєнні або позбавлення присвоєного педагогічного звання, кваліфікаційної категорії;
  • позбавлення права брати участь у роботі визначених законом органів чи займати визначені законом посади.

6. За порушення академічної доброчесності здобувачі освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

  • повторне проходження оцінювання (контрольна робота, іспит, залік тощо);
  • повторне проходження відповідного освітнього компонента освітньої програми;
  • відрахування із закладу освіти (крім осіб, які здобувають загальну середню освіту);
  • позбавлення академічної стипендії;
  • позбавлення наданих закладом освіти пільг з оплати навчання.

7. Види академічної відповідальності (у тому числі додаткові та/або деталізовані) учасників освітнього процесу за конкретні порушення академічної доброчесності визначаються спеціальними законами та/або внутрішніми положеннями закладу освіти, що мають бути затверджені (погоджені) основним колегіальним органом управління закладу освіти та погоджені з відповідними органами самоврядування здобувачів освіти в частині їхньої відповідальності.

8. Порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності визначається уповноваженим колегіальним органом управління закладу освіти з урахуванням вимог цього Закону та спеціальних законів.
Кожна особа, стосовно якої порушено питання про порушення нею академічної доброчесності, має такі права:

  • ознайомлюватися з усіма матеріалами перевірки щодо встановлення факту порушення академічної доброчесності, подавати до них зауваження;
  • особисто або через представника надавати усні та письмові пояснення або відмовитися від надання будь-яких пояснень, брати участь у дослідженні доказів порушення академічної доброчесності;
  • знати про дату, час і місце та бути присутньою під час розгляду питання про встановлення факту порушення академічної доброчесності та притягнення її до академічної відповідальності;
  • оскаржити рішення про притягнення до академічної відповідальності до органу, уповноваженого розглядати апеляції, або до суду.

9. Форми та види академічної відповідальності закладів освіти визначаються спеціальними законами.

10. За дії (бездіяльність), що цим Законом визнані порушенням академічної доброчесності, особа може бути притягнута до інших видів відповідальності з підстав та в порядку, визначених законом.

Напишіть нам

kaf_hb@tntu.edu.ua

Виникли запитання?

Зв'яжіться з нами

Телефонуйте нам
Години роботи

Пн-Пт: 10-17 год

Швидка контактна інформація

Lorem ipsum dolor sit amet, the administration of justice, I may hear, finally, be expanded on, say, a certain pro cu neglegentur. Mazim.Unusual or something.

46000, вул. Руська, 56 / вул. Старий Поділ, 2, м.Тернопіль
https://hb.tntu.edu.ua
+(380 .........
Categories
  • Без категорії
Archives
  • Березень 2025
  • Грудень 2024
  • Грудень 2023
  • Жовтень 2022
Search
Copyright © 2025. Створено Themes Daddy. На платформі WordPress.