Інформація по науково- дослідній лабораторії кафедри харчової біотехнології і хімії

Назва науково-дослідної лабораторіїКерівник ПоложенняПаспортПрезентації
Науково-дослідна лабораторія «Технологій, аналізу та еспертизи харчової продукції і води»Зав. кафедри, професор, д.т.н. Кухтин М.Д.ЗавантажитиЗавантажитиЗавантажити

Основними напрямами діяльності Лабораторії є:


Розробка і удосконалення гігієнічних та мікробіологічних нормативів безпечності та якості молоко- і м ’ясопродуктів у технологічному процесі їх виробництва та зберігання;
Вивчення механізмів та закономірностей формування мікробних біоплівок на технологічному устаткуванні в харчовій промисловості та розроблення способів їх руйнування;
Дослідження фізико-хімічних та енерго-інформаційних властивостей води та розробка систем для покращення якості води;
Розробка, стандартизація, сертифікація і виробництво зразків функціональних харчових продуктів із підвищеним вмістом біологічно активного йоду для профілактики йододефіцитних станів;
Розробка і дослідження харчових продуктів, збагачених різними джерелами омега-3 поліненасичених жирних кислот;
Дослідження процесів протеолізу в молоці і молочних продуктах;
Удосконалення методів аналізу фракційного складу протеїнів молока;
Виконання платних науково-дослідних, науково-консультативних робіт та надання послуг з питань планування, організації і проведення наукових досліджень, статистичної обробки і аналізу результатів наукових досліджень відповідних до напрямів діяльності лабораторії;
Проведення у межах повноважень наукової, науково-технічної, науковопрактичної, технологічної експертизи об’єктів досліджень;
Розроблення технологій, методик дослідження, виготовлення та реалізація наукової і науково-технічної, інноваційної продукції;
Організація і проведення лекцій, наукових та науково-методичних семінарів відповідно до напрямів діяльності лабораторії.

До основних завдань лабораторії відносять:


Визначення особливостей розвитку мікробіоти у сировині та харчових продуктах за технології їх виробництва та за різних способів зберігання;
Визначення впливу антибактеріальних препаратів, які використовуються для санітарної обробки технологічного обладнання на планктонні і біогілівкові форми мікроорганізмів;
Дослідження формування антибіотикорезистентності у мікроорганізмів виділених з технологічного обладнання та харчових продуктів за впливу різних біоцидних препаратів;
Визначення вмісту гормональних препаратів у молоці та м’ясі та розробка критеріїв оцінки гранично допустимої концентрації за впливу різних способів переробки;
Дослідження фізико-хімічних, мікробіологічних показників безпечності та якості питних вод м. Тернополя і області в динаміці року;
Дослідження рН, ОВП, загальної мінералізації, вмісту молекулярного водню у питних водах для встановлення кореляційних зв’язків між ними;
Розробка систем фільтрації, іонізації та генерування молекулярного водню у питній воді;
Створення концентрату біологічно активного йоду, розробка функціональних харчових продуктів з підвищеним вмістом йоду, дослідження їх фізико-хімічних, мікробіологічних, біохімічних, органолептичних показників з подальшим впровадженням у виробництво;
Створення функціональних харчових продуктів з підвищеним вмістом омега-3 ПНЖК (хлібобулочних виробів, молочної і молочнокислої продукції, соусів, майонезів тощо) і дослідження фізико-хімічних, біохімічних, мікробіологічних показників;
Отримання біоактивних пептидів з казеїнових гідролізатів і їх характеристика;
Отримання низькоалергенних продуктів протеолізу протеїнів сироватки молока.